Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ

  • ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ
   Το μαγιάτικο είναι ένα ακόμα δυνατό και μαχητικό ψάρι όπως και τα περισσότερα αφρόψαρα. Ψαρεύεται συχνά από ερασιτέχνες ψαράδες με πολλούς τρόπους.Έχει μαλακό και νόστιμο κρέας. Βέβαια   και αυτό πλέον δεν  το συναντάμε  τόσο συχνά όσο τα παλιότερα χρόνια.

ΜΗΚΟΣ Το μήκος τον μαγιάτικων μπορεί να φτάσει 2 με 2,5 μ.
ΒΑΡΟΣ Το βάρος τους σε σπάνιες περιπτώσεις ξεπερνάει τα 70 κ. Συνήθως βρίσκουμε μαγιάτικα πιο μετρίου μεγέθους 20-30κ. ή και πιο μικρά 1-3κ.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό του όνομα είναι serioba dumerili. Σε κάποιες περιοχές τα μικρότερα μαγιάτικα τα αποκαλούν μαναμίδια ή μανάλια.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ ¨Εχει σχήμα ατρακτοειδές και είναι πιεσμένο στα πλάγια.Έχει μεγάλο κεφάλι και λεπτή ουρά.Το στόμα του είναι μεγάλο και το κάτω σαγόνι προεξέχει ελαφρά.Το βασικό χρώμα του μαγιάτικου είναι γκρίζο με γαλάζιες αποχρώσεις ,πιο έντονες στην ράχη του.Τα μικρά μαγιάτικα (μαναμίδια) όταν τα πιάσεις και μετά παίρνουν ένα κιτρινωπό χρώμα.
ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το βρίσκουμε πιο συχνά στη νότια Πελοπόννησο,στις Σποράδες,στα Δωδεκάνησα , σε ορισμένες περιοχές των Κυκλάδων και πιο σπάνια στο Σαρωνικό.Προσωπικά έχω πιάσει πάρα πολλά στην Χαλκιδική αλλά μικρού μεγέθους (μαναμίδια).Από τις αρχές καλοκαιριού και μετά πλησιάζει τις ακτές για να αναπαραχθεί, αυτή είναι και η εποχή που μπορούμε να τα βρούμε πιο εύκολα.Συνήθος τα βρίσκουμε σε μικρή απόσταση από την ακτή εφόσον τα νερά είναι βαθιά.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Οι επαγγελματίες ψαράδες τα πιάνουν με τράτες,και ξιφιοπαράγαδα.Οι ερασιτέχνες χρησιμοποιούν το ψαροντούφεκο ,την συρτή στον αφρό ,στα μεσόνερα αλλά και στον βυθό.Πιο συγκεκριμένα με την συρτή .Για τα μεγάλα μαγιάτικα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φυσικό δόλωμα ή καλύτερα ζωντανό.Το δόλωμα ρίχνεται στο νερό και αφήνουμε το αεράκι και τα ρεύματα της θάλασσας να μας παρασύρουν σιγά σιγά.Αν το δόλωμα δεν είναι ζωντανό καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε την μηχανή για να μοιάζει ότι κολυμπάει.Για μικρότερα μαγιάτικα καλό είναι και το τεχνητό δόλωμα .Τα μικρότερα μαγιάτικα είναι κοντά στον αφρό, άρα εκεί πρέπει να  είναι και το δόλωμα μας.Η ταχύτητα μας πρέπει να είναι 2-3 μίλια και η συρτή μας να βρίσκεται 40-50 μέτρα πίσω από την βάρκα μας.Για τα μεγάλα μαγιάτικα καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί 120άρα ορμιά και στην άκρη ατσάλινο σύρμα. Τα μαγιάτικα ψαρεύονται και μέρα και νύχτα.
 ΔΟΛΩΜΑΤΑ Τα καλύτερα φυσικά δολώματα για το μαγιάτικο είναι  η ζαργάνα ,το σαφρίδι, και ο μικρός κέφαλος.Από τεχνητά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστικά ψαράκια ,μεταλλικά κουταλάκια με φτερό και διάφορα πλαστικά κεφαλόποδα.(Εγώ είχα αρκετές επιτυχίες με πλαστικά ψαράκια).

VIDEO: ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ 22 ΚΙΛΑ ΣΕ ΣΥΡΤΗ!!!!

VIDEO ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου