Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΣΑΦΡΙΔΙ

  • ΣΑΦΡΙΔΙ
   Το σαφρίδι είναι ένα ψάρι που αφθονεί στις ελληνικές θάλασσες.Κινητέ κατά μεγάλα κοπάδια και έτσι είναι εύκολο αν τα βρεις να πιάσεις αρκετά.Είναι ένα ψάρι με ωραίο χρώμα και νόστιμο κρέας.


ΜΗΚΟΣ Τα σαφρίδια μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 40 εκ.
ΒΑΡΟΣ Το βάρος τους σπάνια ξεπερνάει τα 500 γρ
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επίσημη ονομασία του είναι τραχούρος ο γνήσιος .Σε πολλές περιοχές το αποκαλούν σαβρίδι, σαμπανιό,σαμπάνι και σουγερέλο.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Τα σαφρίδια μοιάζουν εκπληκτικά με τα κοκάλια. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του ψαριού είναι η πλευρική γραμμή που στην αρχή είναι αρκετά υπερυψωμένη.Το σώμα του είναι λεπτό και καταλήγει σε μια ουρά μετρίου αναστήματος έντονα διχαλωτή.Έχει μεγάλα μάτια και στόμα σε σχέση με το σώμα του.Υπάρχουν 3 είδη σαφριδιών στην Ελλάδα. Είναι σχεδόν ίδια μεταξύ τους απλά το ένα διαφέρει λίγο στο χρώμα (μαυροσάφριδο). Έτσι λοιπόν ενώ τα άλλα 2 έχουν ένα γκριζογάλανο χρώμα με πράσινες πιτσιλιές που στην ράχη σκουραίνει και στην κοιλιά ανοίγει και  γίνεται ασημόλευκο.Το μαυροσάφριδο έχει πολύ πιο σκούρο χρώμα και στην ράχη του υπάρχουν σκούρες κηλίδες.
ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Από τον Μάη και μετά ψαρεύονται από όλους τους ψαράδες,Είναι ένα ψάρι που μετακινείτε κατά μεγάλα κοπάδια και του αρέσει να τριγυρνάει κοντά σε ναυάγια.Τους καλοκαιρινούς μήνες κινείται σε πιο ρηχά νερά και στον αφρό για να βρει την τροφή του.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Το σαφρίδι ψαρεύεται με τσαπαρί,αφροπαράγαδα , καθετή, συρτή και τράτα. Στο τσαπαρί που το προτιμούν οι ερασιτέχνες μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αν πέσουμε πάνω σε μεγάλο κοπάδι.Αυτός είναι και ο αγαπημένος μου τρόπος για τα σαφρίδια που από την λαιμαργία τους ορμούν στο φτερό και μπορούν να πιαστούν πολλά μαζί.Μου έχει τύχει να γεμίσει όλο το τσαπαρί(περίπου 10 αγκίστρια).Κάποιοι βέβαια τα ψαρεύουν και με καθετή στα μεσόνερα.Με συρτή τα σαφρίδια μπορούν να πιαστούν , αν τα σύνεργα μας είναι ελαφριά(ψιλή μεσηνέζα, μικρά δολώματα και αγκίστρια).Τα σαφρίδια μπορούμε να τα βρούμε σε βάθος από 5 μέχρι και 20 μέτρα.Έτσι καλό θα ήταν τους ανοιξιάτικους μήνες να ψαρεύει η συρτή στα μεσόνερα με την βοήθεια κάποιου μολυβιού και τους καλοκαιρινούς στον αφρό.Η πετονιά μας θα πρέπει να είναι στα 30 μέτρα από την βάρκα.
ΔΟΛΩΜΑ Για δόλωμα στην συρτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά, αφού τα σαφρίδια δεν είναι καθόλου καχύποπτα.Έτσι μπορούμε να έχουμε μικρά πλαστικά ψαράκια,μικρό κουταλάκι με φτερό η σκέτο φτερό.Στην καθετή χρησιμοποιούμε σκουλήκι της άμμου ή λασπογαρίδα.


VIDEO ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΤΣΑΠΑΡΙ ΣΑΦΡΙΔΙΑ!!!

2 σχόλια: