Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΑΦΡΟΨΑΡΑ-ΣΚΟΥΜΠΡΙ

  •     ΣΚΟΥΜΠΡΙ
   Το σκουμπρί είναι ένα μικρό και λαίμαργο ψάρι.Έρχεται στην χώρα μας από την Άνοιξη και μετά για να γεννήσει.Τα αστραφτερά και εναλλασσόμενα χρώματά του , τονίζονται περισσότερο με τον ήλιο και μας δίνουν μια μαγευτική εικόνα.

ΜΗΚΟΣ Το μήκος του συνήθως δεν ξεπερνάει τους 30 πόντους.Άλλα έχει πιαστεί και σκουμπρί μισού μ.
ΒΑΡΟΣ Το βάρος του σπάνια φτάνει το 1κ.Συνήθως είναι πιο μικρό
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική του ονομασία είναι scomber scombrus .
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Το σκουμπρί μοιάζει πάρα πολύ με το κολιό.Το σώμα του είναι μακρύ, λίγο πλακωτό προς τα πλευρά και γενικά στρόγγυλο.Το κεφάλι του είναι μακρύ και κωνικό.Το στόμα του είναι μεγάλο για το μέγεθός του.Τα μάτια του είναι επίσης μεγάλα και έχουν ένα ευδιάκριτο λιπώδες βλέφαρο.Έχει λεπτή ουρά.Το χρώμα του πάνω στην ράχη είναι βαθύ μπλε με χρυσοπράσινες ανταύγειες.Πιο ανοιχτό στα πλευρά, με ακανόνιστες εγκάρσιες γραμμές .Τέλος στη κοιλιά έχει ασημένια ασπράδια με χρυσές αναλαμπές.
ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Στην Ελλάδα το συναντάμε από τον Μάη και μετά που έρχεται από την Μαύρη Θάλασσα για να γεννήσει.Την Άνοιξη το βρίσκουμε σε μεγάλα κοπάδια και αυτή την περίοδο το κρέας του είναι ολόπαχο και πολύ νόστιμο.Μπορούμε να το ψαρέψουμε στα ανοιχτά αλλά και κοντά στις ακτές.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Το σκουμπρί οι επαγγελματίες το ψαρεύουν με τράτες γκρι γκρι και κυκλικά δίχτυα στα ανοιχτά.Οι ερασιτέχνες συνήθως τα ψαρεύουν με συρτή και τσαπαρί.Στην συρτή η πετονιά πρέπει να είναι 50 μ πίσω από την βάρκα.Χρησιμοποιούμε ορμιές με μολύβια 100-300 γρμ. και η ταχύτητά μας πρέπει να είναι μικρή.Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε η τεχνητό η φυσικό.
Πολλοί βέβαια προτιμούν να το ψαρέψουν χωρίς μολύβι, στον αφρό δηλαδή.Τέλος το τσαπαρί, αυτός είναι και ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι γι αυτά τα ψάρια. Το τι ακριβώς είναι το τσαπαρί για όσους δεν ξέρουν θα μάθουμε σε άλλη ανάρτηση.Τσαπαριά πουλάνε έτοιμα απλά πρέπει να βάλετε μια μολυβήθρα και να το ρίξετε σε βαθιά νερά.Καθώς το ανεβοκατεβάζεται αν υπάρχουν σκουμπριά,κοκάλια,σαφρίδια θα πιαστουν.

VIDEO ΔΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ¨ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΕΤΕ ΣΕ ΚΟΠΑΔΙ ΑΠΟ ΣΚΟΥΜΠΡΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου