Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΡΟΦΟΣ


  • ΡΟΦΟΣ
   Ο ροφός είναι ένα από τα πιο γνωστά πατόψαρα των θαλασσών μας.Είναι πολύ δυνατό ψάρι και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο "κυρίαρχος των σπηλιών".

ΜΗΚΟΣ Σπάνια ο ροφός θα φτάσει το 1,5 μ. Πιο συχνά είναι στα 70εκ.
ΒΑΡΟΣ Το βάρος του στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει τα 30κ ενώ συγγενικά του ψάρια στο εξωτερικό φτάνουν και τα 300 κ.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ H επιστημονική του ονομασία είναι επινέφελος ο γκάζα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Ο ροφός έχει πολύ μεγάλο κεφάλι και τεράστιο στόμα με αιχμηρά δόντια.Έχει δεμένο σώμα μυώδες και δυνατή ουρά.Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ στην ράχη πιο ανοιχτό στα πλευρά και στην κοιλιά κιτρινωπό. Επίσης έχει ακανόνιστες κιτρινωπές κηλίδες σε όλο του το σώμα.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ Ο ροφός συνήθως βρίσκεται σε βραχώδεις περιοχές σε βάθος 10 μέτρων ή και μεγαλύτερο.Κάθεται ακίνητος μέσα στο θαλάμι του και είναι πολύ δύσκολο να τον πιάσεις και να τον ξεβραχώσεις λόγο της μεγάλης του δύναμης.Ακόμα και για τους ψαροντουφεκάδες είναι από τα πιο δύσκολα ψάρια για να πιαστεί.Είναι μοναχικός τύπος, αν και μέσα στις σπηλιές που ζει μπορείς να βρεις σμέρνες ,σαργους και άλλα ψάρια , αφού είναι πολύ ήρεμο ψάρι.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Εκτός από τους ψαροντουφεκάδες που τους κυνηγάνε μανιωδώς, ο ροφός ψαρεύεται με χοντρές καθετές,συρτές βυθού και παραγάδια.
ΔΟΛΩΜΑΤΑ Ο ροφός τρώει μαλάκια (χταπόδι,σουπιά,καλαμάρι),γαρίδες αλλά και σαρδέλα και γαύρο.


VIDEO: ΡΟΦΟΣ 12κ ΣΕ ΣΥΡΤΗ ΒΥΘΟΥ!

VIDEO: ΡΟΦΟΣ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου