Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΤΣΙΠΟΥΡΑ

  • ΤΣΙΠΟΥΡΑ
   Η τσιπούρα είναι περιζήτητο ψάρι για το νόστιμο κρέας της.Ανήκει στην πρώτη κατηγορία των ελληνικών ψαριών.Βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις ακτές της χώρας μας και οι ψαράδες την αναζητούν μια και είναι πολύτιμη.
ΜΗΚΟΣ Το μήκος της είναι 35- 50 πόντους. Σπάνια φτάνει και τα 60 εκ.
ΒΑΡΟΣ Το βάρος της μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 κιλά.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό της όνομα είναι χρυσόφρυς ο κοινός. Σε πολλές περιοχές θα την βρούμε και με τα ονόματα λίγδα, λιγδοπούλα ,κότσα και κουτσουπλί.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Είναι κοντόχοντρη και πλατιά με καμπυλωτό ρύγχος. Το χρώμα της γενικά είναι ασημένιο γκρίζο, πιο σκούρο στην ράχη και πιο ανοιχτό , έως και άσπρο στην κοιλιά.Ανάμεσα στα μάτια της έχει μια χρυσή γραμμή σαν φρύδι.Επίσης έχει μια μεγάλη μαύρη κηλίδα στα βραγχιακά επικαλύμματα.Έχει χοντρά χείλια και γερά δόντια.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ Ζει σε ρηχά σχετικά νερά μέχρι και 30 μέτρα βάθος.Δεν έχει προτίμηση σε κάποιο είδος βυθού καθώς μπορούμε να την βρούμε σε βράχους, φυκάδες και αμμοσούρες. Όταν είναι μικρή την βρίσκουμε να κολυμπάει κοπαδιαστά ενώ όταν μεγαλώσει γίνεται πιο μοναχική.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Ψαρεύεται με πολλούς τρόπους, πεταχτάρι , πολυάγκιστρο, δίχτυα,παραγάδι, ζόκα,καθετή , καλάμι,εγγλέζικο και φυσικά ψαροντούφεκο.
ΔΟΛΩΜΑΤΑ Τα δολώματα που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι σκουλήκια,γαρίδες,μύδια,καρτσίνες, χταπόδι, καλαμάρι και σουπιά.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου