Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΣΑΡΓΟΣ

  • ΣΑΡΓΟΣ
   Ο σαργος είναι ένα από τα καλύτερα και τα πιο νόστιμα ψάρια των θαλασσών μας.Γι αυτό τον λόγο έχει και πολλούς εχθρούς.Τον κυνηγάνε επαγγελματίες,ερασιτέχνες ψαράδες και ψαροντουφεκάδες.


ΜΗΚΟΣ Το μήκος του σαργού είναι 10 με 25 εκ. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 45εκ. 
ΒΑΡΟΣ Το βάρος του μπορεί να φτάσει και το 2 κ.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική του ονομασία είναι σαργός ο ρονδελέτιος.Άλλες ονομασίες του είναι σαρχός,κότσα και καμπανάς.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Έχει σώμα πλατύ και κοντόφαρδο.Το χρώμα του είναι γκρι ασημί χαρακωμένο με επιμηκείς στενές ταινίες πιο σκοτεινόχρωμες.Η ομορφιά αυτο΄του ψαριού τονίζεται από δυο κατάμαυρες κορδέλες που ξεκινούν από την ράχη και φτάνουν στην κοιλιά.Η μια χωρίζει το κεφάλι του από το υπόλοιπο σώμα και η άλλη την ουρά.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ Ο σαργός ζει σε συνήθως στις πέτρες πολλές φορές όμως αναζητάει την τροφή του σε λασπώδης περιοχές μακριά από την ακτή.Του αρέσει η ησυχία και το σκοτάδι.Μάλιστα την νύχτα που ψάχνει για την τροφή του , αν νοιώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος , μπορεί να φτάσει πολύ κοντά στην ακρογιαλιά. Σε νεαρή ηλικία ζει κοπαδιαστά.Όταν όμως μεγαλώσει γίνεται πιο μοναχικός και πιο ιδιότροπος.Βέβαια αυτό τον κάνει να αποφεύγει τις "κακοτοπιές" και να είναι πιο προσεκτικός.Ψαρεύεται όλο τον χρόνο αλλά η καλύτερη περίοδος είναι από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβρη.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Ο σαργός ψαρεύεται με καλάμι,καθετή,παραγάδια,δίχτυα,ζόκα,κιούρτους και ψαροντούφεκο.
ΔΟΛΩΜΑ Από δολώματα προτιμά γαρίδες, καλαμάρια, σκουλήκια,ψαροδόλια κ.α.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου