Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΤΟΨΑΡΑ-ΣΥΝΑΓΡΙΔΑ

  • ΣΥΝΑΓΡΙΔΑ
   Η συναγρίδα είναι ένα όμορφο και πολύ νόστιμο ψάρι.Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αν όχι όλοι οι ψαράδες αναζητάνε ένα συναπάντημα με αυτό το ψάρι.

ΜΗΚΟΣ Το συνηθισμένο μήκος της φτάνει μέχρι τους 50 πόντους.Αλλά έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που έφταναν έως και το 1 μέτρο.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική της ονομασία είναι Δέντηξ ή κοινή(Dentex Vulgaris).
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το σώμα της έχει σχήμα ατρακτοειδές. Η ράχη της όπως και τα πλευρά της έχουν χρώμα γκρι-μπλε και συνήθως φέρουν σκουρόχρωμα στίγματα και ασημένιες γραμμές ή μια κοκκινωπή απόχρωση.Η κοιλιά της είναι ασημένια έως λευκή.Τέλος έχει μια μικρή γαλάζια κηλίδα στην βάση των στηθαίων πτερυγίων της.Το κεφάλι της είναι μεγάλο σε σχέση με το σώμα της.¨Εχει μεγάλο και δυνατό στόμα με παχιά χείλη και γερά δόντια.Η ουρά της είναι ανοιχτή διχαλωτή.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΗ Ζει σε καθαρά νερά σε απόσταση 1 έως 3 μίλια από την ακτή στα μισόνερα. Την Άνοιξη πλησιάζει τις ακτές διαλέγοντας περιοχές με βράχια και φύκια. Ψαρεύεται όλο τον χρόνο αλλά το Καλοκαίρι περισσότερο.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ  Οι επαγγελματίες ψαράδες την ψαρεύουν με τα  μανωμένα δίχτυα τους και με  παραγάδια.Ορισμένοι και με την συρτή όπως και πολλοί ερασιτέχνες.Οι ερασιτέχνες την ψαρεύουν και με πεταχτάρι μονάγγιστρο όπως και με ζόκα.
ΔΟΛΩΜΑ Για δόλωμα στην συρτή χρησιμοποιούμε το κλασικό ασημένιο κουταλάκι ή ζωντανό δόλωμα (με ζωντανό δόλωμα πολλοί υποστηρίζουν πως είναι καλύτερο η βάρκα μας να μην κινείται μηχανικά αλλά με τα ρεύματα της θάλασσας).Για ζωντανό δόλωμα χρησιμοποιούμε γύλο, ζαργάνα και  κέφαλο.Στα παραγάδια ανάμεσα στα δολώματα μας (γαρίδα,σκουλήκια κ.α.) μπορούμε να βάλουμε επίσης κάποια ζωντανά δολώματα.Τέλος στα μονάγγιστρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκουλήκι για δόλωμα. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου