Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΜΑΛΑΚΙΑ-ΚΑΛΑΜΑΡΙ


  • ΚΑΛΑΜΑΡΙ


Το καλαμάρι είναι ένα πασίγνωστο κεφαλόποδο των θαλασσών μας.Μπορούμε να το βρούμε κοπαδιαστά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.Πολύ το μπερδεύουν με ένα συγγενικό του είδος το θράψαλο...Παρακάτω θα δούμε τις διαφορές τους.
ΜΗΚΟΣ Το κοινό καλαμάρι που βρίσκουμε στα ελληνικά νερά μπορεί να φτάσει τα 40 cm .Βέβαια υπάρχουν και άλλα είδη  τα οποία φτάνουν τα 14 μέτρα και τα 450 κιλά.Αυτά είναι τα γιγάντια ή κολοσσιαία καλαμάρια.Τα θράψαλα είναι μεγαλύτερα. Σε σπάνιες περυπτώσεις φτάνει και το 1 μ. Αλλά συνήθως φτάνει τα 60 cm.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το καλαμάρι έχει σώμα μακρύ και ατρακτοειδές.Στο πίσω μέρος έχει δύο τριγωνικά πλευρικά πτερύγια.Αυτά τα πτερύγια φτάνουν μέχρι την μέση του σώματός του ενώ στο θράψαλο είναι πιο μικρά και δεν φτάνυν τόσο ψηλά στο σώμα του. Από το κεφάλι του εκτείνονται 10 πλοκάμια από τα οποία τα 2 είναι αρκετά πιο μεγάλα και στις άκρες τους έχουν βεντούζες για να πιάνυν την λεία τους.Το στόμα του είναι στο κέντρο, ανάμεσα στα πλοκάμια και λίγο πιο πίσω δεξιά και αριστερά βρίσκονται τα μάτια του.Τα μάτια από το καλαμάρι είναι μεγαλύτερα από αυτά του θράψαλου.Το χρώμα του συνήθως είναι κοκκινωπό, αλλά στο δέρμα έχει χρωματοφόρα κύτταρα, που το βοηθούν να αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλον.Επίσης όπως όλα τα μαλάκια έχει και έναν αδένα που εκτοξεύει μελάνι.Τέλος εσωτερικά, κατά μήκος του σώματός του, έχει ένα διαφανές πολύ λεπτό όστρακο.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΗ Όπως είπαμε μπορούμε να το βρούμε σε όλη σχεδόν την Ελλάδα από τον Αύγουστο μέχρι και τέλη χειμώνα (ανάλογα την περιοχή).Κινείται κοπαδιαστά και μεταναστευτηκά σε μικρά βάθη έως τα 25μ.Αντίθετα το θράψαλο ζει σε πιο ανοιχτές θάλασσες και σε μεγαλύτερα βάθη.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Το ψάρεμα του καλαμαριού γίνεται με καλαμαριέρες από το σούρουπο και μπορεί να διαρκέσει όλη την νύχτα.Όπως είπαμε επειδή πάντα τα βρίσκουμε κοπαδιαστά, εάν έχουμε μαζί μας λάμπα ή κάποιο έντονο φωτισμό να πέφτει στο νερό μπορούμε να κρατήσουμε το κοπάδι κοντά στην βάρκα μας για ώρες.Το ψάρεμά του είναι άκρως διασκεδαστικό, για όσο κρατήσει.Τα ίδια ισχύουν και για το θράψαλο.
Το κρέας του θράψαλου θεωρείται κατώτερης ποιότητας αλλά και πάλι είναι αρκετά νόστιμο.Τέλος όπως η σουπιά και το χταπόδι , έτσι και το καλαμάρι και το θράψαλο είναι ένα πολύ καλό και σκληρό δόλωμα.



VIDEO:Δόλωμα και ψάρεμα με ζωντανό καλαμάρι.

VIDEO: Ψάρεμα με καλαμαριέρες!!!

VIDEO:Καλαμάρι θράψαλο ψάρεμα και οι διαφορές τους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου