Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΜΑΛΑΚΙΑ-ΣΟΥΠΙΑ

  • ΣΟΥΠΙΑ


Ένα ακόμα μαλάκιο των θαλασσών μας είναι η σουπιά.Έχει πολύ νόστιμο κρέας και μπορούμε να την ψαρέψουμε με διάφορους τρόπους.

ΜΗΚΟΣ Το μήκος της σουπιάς μπορεί να φτάσει τα 40 εκ. Βέβαια υπάρχουν και είδη που δεν γίνονται τόσο μεγάλα αλλά μένουν στα 20 εκ περίπου.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το σώμα της έχει σχήμα οβάλ και περιβάλεται από ένα κινητό πτερύγιο που στην πίσω άκρη διαχωρίζεται.Το κεφάλι της είναι σχετικά μεγάλο και απ' αυτό αρχίζουν τα πλοκάμια της.Τα οποία σε αριθμό είναι δέκα με τα δύο εξ αυτών μεγαλύτερα, σε μήκος, από τα υπόλοιπα.Το στόμα βρίσκετε στο κεφάλι της.Το χρώμα της μπορεί να το προσαρμόζει με το περιβάλον στο οποίο ζει.Συνήθως έχει καφέ ράχη με καφεκίτρινες κηλίδες και λευκή κοιλιά.Η σουπιά όπως και το καλαμάρι έχει έναν αδένα από τον οποίο εκτοξεύει μελάνι όταν κινδυνεύει.Η διαφορά της από τα άλλα μαλάκια είναι ότι εσωτερικά στο σώμα της έχει ένα κόκαλο.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΗ  Η σουπιά  ζει σε βυθούς με άμμο και χαλίκια, ανάμεσα στα φύκια.Μερικές φορές  χώνετε και μέσα στην άμμο.Ζει μοναχικά εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Η σουπιά ψαρευέται με πολλούς τρόπους.δίχτυα, καμάκι , ψαροντούφεκο,καλαμαριέρα ακόμη και με απόχη.

    Όπως και το χταπόδι έτσι και η σουπιά είναι ,εκτός από πολύ νόστιμη , ένα πολύ καλό δόλωμα που χρησιμοποιήτε κυρίως σε βαθειά καθετή αλλά και στην συρτή.



1 σχόλιο:

  1. Έψαχνα τα πετρόψαρα αν είχες αλλά βλέπω δεν το ανανεώνεις ταχτικά!
    Κάνεις πολύ καλή δουλειά θα σε βάλω στ'αγαπημένα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή